Emfitevmata-Dontion.gr

Ανύψωση Ιγμορείου και Εμφυτεύματα Δοντιών

| 24 Απριλίου 2014 | Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2018
ανυψωση ιγμορειου

Τί είναι η Ανύψωση Ιγμορείου;

Η ανύψωση ιγμορείου είναι μία χειρουργική οδοντιατρική επέμβαση για την ανάπλαση του οστού της άνω γνάθου όταν υπάρχει έλλειψη επαρκούς οστού με στόχο την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Η διαδικασία της ανύψωσης ιγμορείου αποκαθιστά τυχόν οστικά ελείμματα μέσω της μεταμόσχευσης και δημιουργίας νέου οστού ώστε να αποκτήσει η γνάθος το απαιτούμενο βάθος για την προσαρμογή του εμφυτεύματος δοντιού.

Τί είναι η Ανύψωση Ιγμορείου;

Τα ιγμόρεια είναι δύο κοίλοι χώροι γεμάτοι αέρα που βρίσκονται εκατέρωθεν της μύτης κάτω από τα μαγουλα και εκτείνονται από την άνω πλευρά της άνω γνάθου (πάνω από τις ρίζες των πίσω δοντιών) έως την βάση της οφθαλμικής κόγχης. Ο σκοπός μιας επέμβασης ανύψωσης ιγμορείου είναι να ανυψωθεί το έδαφος της κοιλότητας του ιγμορείου (ιγμόρειο άντρο) και να τοποθετηθεί οστικό μόσχευμα ανάμεσα σε αυτό και την άνω πλευρά της γνάθου ώστε να αυξηθεί το πάχος της άνω γνάθου και να μπορεί να αντικατασταθεί ένας ή περισσότεροι χαμένοι άνω γομφίοι με οδοντικά εμφυτεύματα.

Η ανυψωση ιγμορειου είναι μια χειρουργική επέμβαση που πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο οδοντίατρο, περιοδοντολόγο ή γναθοπροσωπικό χειρούργο.

Η επέμβαση ανύψωσης ιγμορείου επέτρεψε τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων σε πολλούς ασθενείς με απώλεια δοντιών και οστικό έλειμμα στην άνω γνάθο, που αλλιώς θα ήταν αναγκασμένοι να περιοριστούν σε λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές επιλογές όπως οι παραδοσιακές γέφυρες δοντιών ή οι κινητές μερικές οδοντοστοιχίες.

Πότε χρειάζεται ανύψωση ιγμορείου πριν τοποθετηθούν εμφυτεύματα δοντιών;

Η ανύψωση ιγμορείου μπορεί να χρειαστεί όταν πρέπει να τοποθετηθούν εμφυτεύματα για την αντικατάσταση οπισθίων δοντιών της άνω γνάθου. Ο εμφυτευματολόγος οδοντίατρος θα συστήσει την επέμβαση ανύψωσης ιγμορείου όταν τα απεικονιστικά στοιχεία (πανοραμικές ακτινογραφίες ή αξονικές τομογραφίες) δείξουν ότι δεν υπάρχει αρκετή οστική μάζα (κυρίως βάθος οστού) στην πάνω σιαγόνα για την υποστήριξη της τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων. Αν το βάθος του οστού δεν είναι επαρκές, η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος χωρίς να έχει προηγηθεί ανάπλαση του οστού μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση του ιγμορείου δημιουργώντας σοβαρές επιπλοκές και αποτυχία της εμφύτευσης.

Οι περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν την ανάγκη για να γίνει ανύψωση ιγμορείου είναι:

 • Η φυσική ανατομία των οστών του προσώπου

  Η φυσική ανατομία, μέγεθος και σχήμα, των οστών του προσώπου διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αν κάποιος έχει σχετικά μικρή σιαγόνα και αναλογικά μεγαλύτερο μέγεθος ιγμορείου άντρου, είναι πιθανό να μην έχει αρκετό διαθέσιμο βάθος οστού στην περιοχή των άνω πίσω δοντιών αν χρειαστεί την τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα ιγμόρια έχουν την τάση να μεγαλώνουν με την ηλικία (πιθανόν λόγω απορρόφησης οστού στα περιβάλλοντα οστά).

 • Απώλεια οστού λόγω περιοδοντίτιδας ή αποστήματος

  Η προχωρημένη περιοδοντική νόσος (περιοδοντίτιδα) καθώς και τα οδοντικά αποστήματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική απώλεια οστικής μάζας από τη γνάθο γύρω από το μολυσμένο δόντι. Αν το δόντι τελικά χαθεί ή χρειαστεί να γίνει εξαγωγή του, είναι συχνά δύσκολο να γίνει αντικατάσταση του με οδοντικό εμφύτευμα καθώς το εναπομείναν οστό δεν είναι αρκετό για να το συγκρατήσει. Στην άνω γνάθο η πυκνότητα του οστού (ιδίως προς τα πίσω δόντια) είναι εκ φύσεως αρκετά μικρότερη από ότι στην κάτω γνάθο, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιο ευάλωτη σε απώλεια οστού. Η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανυψωση ιγμορειου και τα οστικά μοσχεύματα.

  φάσεις απώλειας οστού - επέκτασης ιγμορείου
 • Απορρόφηση οστού λόγω απώλειας δοντιών

  Τα οστά μας διατηρούν την δομή και τον όγκο τους όταν ενεργοποιούνται μέσω μηχανικών ερεθισμάτων. Αν κάποιος δεν μπορεί να περπατήσει για πολύ καιρό λόγω κάποιου τραυματισμού τα οστά των ποσιών αρχίζουν να ατροφούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα δόντια μας. Αν κάποιο δόντι χαθεί το μηχανικό ερέθισμα χάνεται και το σώμα μας αρχίζει να αποδομεί και απορροφά το οστό που το περιέβαλε για να ανακτήσει τα δομικά συστατικά του θεωρώντας ότι δεν εξυπηρετεί πλέον κάποιο σκοπό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή ποιότητα και ποσότητα οστού μή επιτρέποντας την τοποθέτηση εμψυτευμάτων χωρίς να γίνει πρώτα ανάπλαση του οστού. διάτρηση ιγμορείου από οδοντικό εμφύτευμα Άτομα που έχουν χάσει τους άνω γομφίους χωρίς να φροντίσουν για την γρήγορη αντικατάσταση τους είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν ανύψωση ιγμορείου αν στο μέλλον αποφασίσουν να βάλουν οδοντικά εμφυτεύματα.

 • Απώλεια οστού από άλλες αιτίες

  Σε ορισμένες περιπτώσεις το οστικό έλειμμα μπορεί να προκληθεί και από άλλες χειρουργικές θεραπείες όπως μια χειρουργική εξαγωγή εγκλείστου δοντιού, ή η αφαίρεση μιας κύστης ή όγκου.

Πόσο κοστίζει μια ανύψωση ιγμορείων;

Η ανύψωση ιγμορείων είναι μια επέμβαση που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία από τον οδοντίατρο που θα την εκτελέσει. Σαν αποτέλεσμα το κόστος της επέμβασης είναι σημαντικό και οι τιμές για την ανύψωση ιγμορείου κυμαίνονται μεταξύ 1.000€ και 1.500€.

Παρά το υψηλό κόστος που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το συνολικό κόστος της διαδικασίας για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η ανύψωση ιγμορείων καθιστά δυνατή τη χρήση εμφυτευμάτων σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα μειωμένης ποσότητας οστού στην άνω γνάθο αλλά και αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εμφύτευσης.

  Επόμενο άρθρο → Πώς γίνεται η Ανύψωση Ιγμορείου ★ Διαδικασία ★ Τεχνικές
  Προηγούμενο άρθρο → Η Διαδικασία Τοποθέτησης Οδοντικών Εμφυτευμάτων
 

Emfitevmata-Dontion.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου Emfitevmata-Dontion.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Copyright © 2012-2019, Emfitevmata-Dontion.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.