Emfitevmata-Dontion.gr

Ανύψωση Ιγμορείου • Πιθανές Επιπλοκές • Οδηγίες

| 24 Απριλίου 2014 | Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2018
ανυψωση ιγμορειου

Ανύψωση Ιγμορείου

Η ανύψωση ιγμορείου είναι μία χειρουργική οδοντιατρική επέμβαση για την ανάπλαση του οστού της άνω γνάθου όταν υπάρχει έλλειψη επαρκούς οστού με στόχο την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων.

Στη συνέχεια του άρθρου αναφέρονται οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν καθώς και οι βασικές οδηγίες για μετά την επέμβαση.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες μετά την Ανύψωση Ιγμορείου

Η τήρηση των οδηγιών του οδοντιάτρου μετά από μια ανύψωση ιγμορείου είναι απαραίτητη για την ταχεία επούλωση του τραύματος, την επιτυχή ανάπλαση του οστού και την αποφυγή επιπλοκών.

  • Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό να υπάρχει κάποιο πρήξιμο και πόνος για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση χωρίς όμως να προκαλούν σημαντική δυσφορία. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει λίγη αιμορραγία στο στόμα ή την μύτη.
  • Το πρήξιμο μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μειωθεί με τη χρήση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Ο οδοντίατρος θα συστήσει παυσίπονα για την ανακούφιση του πόνου και την λήψη αντιβίωσης για την πρόληψη τυχόν μόλυνσης. Συνιστάται επίσης η χρήση αντιμικροβιακού στοματοπλύματος.
  • Ακολουθείστε πιστά την δοσολογία και τη διάρκεια λήψης των αντιβιοτικών όπως έχει συνταγογραφήσει ο οδοντίατρος.
  • Μετά από μία με δύο εβδομάδες προγραμματίζεται μία επίσκεψη στον οδοντίατρο για να αφαιρεθούν τα ράματα και να ελεχθεί η μετεγχειρητική πορεία.
  • Μία συνηθισμένη επιπλοκή μετά από ανύψωση ιγμορείου είναι η μετακίνηση του μοσχεύματος από τη θέση του. Πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις, το φύσημα της μύτης και το έντονο φτάρνισμα.
  • Αν υπάρχει πρόβλημα αλλεργίας θα πρέπει να αποφεύγεται να γίνει η ανύψωση ιγμορείου σε εποχή που τα συμπτώματα είναι έντονα.

Οι ανωτέρω αποτελούν μερικές βασικές μόνον οδηγίες. Οι ανάγκες σας μπορεί να είναι διαφορετικές. Ακολουθείστε ακριβώς τις οδηγίες που θα σας δώσει ο οδοντίατρος σας.

Πιθανές Επιπλοκές μετά την Ανύψωση Ιγμορείου

Όπως μετά από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να σημειωθούν επιπλοκές. Οι σημαντικότεροι παράγοντες για την αποφυγή επιπλοκών είναι η σωστή επιλογή ενός εμφυτευματολόγου οδοντιάτρου με τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία καθώς και η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών από τον ασθενή μετά την επέμβαση. Οι πιθανές επιπλοκές είναι κυρίως:

  • Διάτρηση Ιγμορείου - Η πλέον συχνή επιπλοκή κατά την επέμβαση είναι ο τραυματισμός και η διάτρηση της μεμβράνης του ιγμορείου. Ένα σχίσιμο στον βλεννογόνο του ιγμορείου μπορεί να δημιουργήσει μια πύλη εισόδου μικροβίων από την στοματική κοιλότητα και να οδηγήσει σε μόλυνση του ιγμορείου. Αν κατά τη διάρκεια της επέμβασης συμβεί κατά λάθος κάποιο σχίσιμο της μεμβράνης, ο οδοντίατρος θα πρέπει να συρράψει το σημείο της βλάβης και να σταματήσει την επέμβαση. Θα πρέπει επίσης να χορηγηθεί άμεσα αντιβίωση για προληπτικούς λόγους. Αν η βλάβη είναι σοβαρή, η ανύψωση του ιγμορείου και η τοποθέτηση του οστικού μοσχεύματος πρέπει να αναβληθούν μέχρι να επουλωθεί και αποκατασταθεί πλήρως η μεμβράνη ώστε να μπορεί να υποστεί την πίεση που ασκεί το υλικό του μοσχεύματος.
  • Μετατόπιση του οστικού μοσχεύματος - Το οστικό μόσχευμα παραμένει στη θέση του μόνο χάρη στην πίεση που ασκεί η μεμβράνη του ιγμορείου που βρίσκεται από πάνω του. Ένα απότομο φτάρνισμα ή βήχας μπορεί να προκαλέσει πλευρική μετακίνηση του μοσχευματικού υλικού εκτός της περιοχής εμφύτευσης. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το πάχος του και τελικά ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του οστού, αυτό να μην έχει το αναγκαίο πάχος για να τοποθετηθεί ένα οδοντικό εμφύτευμα.
  • Μόλυνση - Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μικρός αν τηρηθούν σωστά οι κανόνες αποστείρωσης κατά την επέμβαση. Συνήθως μία μόλυνση μπορεί να προκληθεί αν συμβεί διάτρηση της μεμβράνης του ιγμορείου η οποία δεν γίνει αντιληπτή από τον οδοντίατρο ή δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Η μόλυνση του ιγμορείου μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της επέμβασης και να προκαλέσει πολύμηνη καθυστέρηση στην διαδικασία τοποθέτησης του οδοντικού εμφυτεύματος.

Αν εμφανιστεί έντονος πόνος, οίδημα ή αιμορραγία, αν δεν υποχωρήσουν μετά την δεύτερη ημέρα μετά την επέμβαση, ή αν εμφανιστεί πυρετός χρειάζεται να γίνει άμεσα εξέταση από τον εμφυτευματολόγο.

  Προηγούμενο άρθρο → Πώς γίνεται η Ανύψωση Ιγμορείου ★ Διαδικασία ★ Τεχνικές
  Σχετικό άρθρο → Τί είναι η Ανύψωση Ιγμορείου; ★ Πότε χρειάζεται; ★ Πόσο κοστίζει;
 

Emfitevmata-Dontion.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου Emfitevmata-Dontion.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Copyright © 2012-2018, Emfitevmata-Dontion.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.