Emfitevmata-Dontion.gr

Γιατί Χρειαζόμαστε τα Οδοντικά Εμφυτεύματα;

| 24 Απριλίου 2014 | Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2018
Εμφυτεύματα Δοντιών

Αντικατάσταση Δοντιών με Εμφυτεύματα

Είναι αναπόφευκτο ότι σε κάποια στιγμή της ζωής μας θα χάσουμε ένα ή περισσότερα από τα δόντια μας λόγω τερηδόνας, ουλίτιδας, τραυματισμού ή άλλης αιτίας. Αν χάσουμε αρκετά δόντια δεν μιλάμε καθαρά, δεν μπορούμε να μασήσουμε και να φάμε σωστά, ούτε καν να χαμογελάσουμε όπως πριν.

Συνήθως δεν θεωρούμε σαν σοβαρό πρόβλημα την απώλεια ενός μεμονωμένου δοντιού, εκτός αν είναι κάποιο μπροστινό δόντι που επηρεάζει την εμφάνιση μας. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι οι σχετικές έρευνες δείχνουν πως αν δεν αντικαθιστούμε άμεσα κάθε χαμένο δόντι, διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουμε περισσότερα δόντια στο μέλλον. Για αυτό το λόγο οι εμφυτευματολόγοι οδοντίατροι συνιστούν την αντικατάσταση όλων των χαμένων δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα.

Τί Προσφέρουν τα Οδοντικά Εμφυτεύματα στην Αντικατάσταση Χαμένων Δοντιών;

Ακόμη και αν φροντίζουμε προσεκτικά τα δόντια μας με καθημερινή στοματική υγιεινή και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι πιθανό να χάσουμε κάποιο δόντια από κάποιο τυχαίο κτύπημα ή ακόμη και λόγω φυσιολογικής φθοράς με την πάροδο της ηλικίας. Αν λείπουν αρκετά δόντια, είναι προφανές ότι εκτός από την εμφάνιση θα παρουσιαστούν και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία τους στόματος.

Δόντια που λείπουν μπορεί να επηρεάσουν:

 • Εμφάνιση - Ακόμη και αν λείπει μόνον ένα δόντι, η εμφάνιση μας μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, επιδρώντας αρνητικά στην αυτοπεποίθηση μας και στην κοινωνική μας ζωή. Με τα σύγχρονα κοινωνικά πρότυπα στις αναπτυγμένες χώρες, δεν είναι αποδεκτό να φαίνεται ότι μας λείπει κάποιο δόντι όταν μιλάμε ή χαμογελάμε. Τα εμφυτεύματα δοντιών προσφέρουν την τέλεια λύση καθώς όχι μόνο μοιάζουν πολύ αλλά και τα αισθανόμαστε σχεδόν σαν φυσικά δόντια περισσότερο από κάθε άλλη εναλλακτική επιλογή.
 • Μάσηση - Διατροφή - Η απώλεια μερικών δοντιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητα μας να μασάμε σωστά κάποιες τροφές, περιορίζοντας τις επιλογές μας και οδηγώντας σε κακή δίαιτα και μειωμένη ποιότητα ζωής. Τα εμφυτεύματα δοντιών αποκαθιστούν την πλήρη λειτουργικότητα του στόματος και μπορούμε ξανά να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας φαγητά όπως πριν.
 • Ομιλία - Η απουσία ενός η περισσότερων δοντιών διαταράσει την ομιλία, προκαλεί ψεύδισμα και αλλαγές στη χροιά της φωνής. Τα οδοντικά εμφυτεύματα λειτουργούν όπως τα φυσικά δόντια μειώνοντας τα προβλήματα ομιλίας που είναι συνήθη όταν λείπουν δόντια ή όταν χρησιμοποιούνται τεχνητές οδοντοστοιχίες (ιδιαίτερα οι κινητές).

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μικρές οδοντιατρικές συσκευές που παίζουν το ρόλο τεχνητής ρίζας δοντιού, και χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση των φυσικών δοντιών που λείπουν. Ενα οδοντικό εμφύτευμα είναι ουσιαστικά μιά μικρή βίδα απο τιτάνιο που τοποθετείται χειρουργικά στην γνάθο στην θέση ενός χαμένου δοντιού.

Γιατί Χρειάζεται η Αντικατάσταση Χαμένων Δοντιών με Οδοντικά Εμφυτεύματα;

Περίπου το 70% του πληθυσμού έχει χάσει τουλάχιστον ένα δόντι μέχρι την ηλικία των 45 ετών. Το 25% του πληθυσμού είναι πλήρως νωδό μετά την ηλικία των 75 ετών έχοντας χάσει όλα τα δόντια του. Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν απώλεια δοντιών είναι η τερηδόνα, η περιοδοντίτιδα, οι τραυματισμοί, και η ηλικία. Οι οδοντίατροι συνιστούν ότι ένα χαμένο δόντι πρέπει να αντικαθίσταται το ταχύτερο δυνατόν, γιατί αλλιώς επηρεάζει αρνητικά την υγεία και των γειτονικών του δοντιών.

Παρότι οι οδοντίατροι συνιστούν την άμεση αντικατάσταση κάθε δοντιού που έχει χαθεί με μια προσθετική αποκατάσταση, πολλοί ασθενείς αγνοούν αυτή την συμβουλή όταν δεν πρόκειται για κάποιο μπροστινό και εμφανές δόντι. Δυστυχώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον όπως:

Προβλήματα σε άλλα δόντια και τη γνάθο λόγω απώλειας δοντιών

 • Μετακίνηση γειτονικών δοντιών - Η δομή του στόματος μας και ειδικά της οδοντοστοιχίας μας παραμένει σταθερή γιατί το κάθε δόντι υποστηρίζει τα διπλανά του. Αν ένα δόντι χάσει την πλευρική του στήριξη λόγω απώλειας του διπλανού δοντιού, αρχίζει σταδιακά να φεύγει από τη θέση του και να μετακινείται προς τον κενό χώρο που έχει δημιουργηθεί. Προοδευτικά θα χαλαρώσει και θα αρχίσει να κουνιέται.
 • Προβλήματα κροταφογναθικής άρθρωσης - Συχνά μετά την απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών αρχίζουν να εμφανίζονται προβλήματα στις αρθρώσεις που συνδέουν την κάτω σιαγόνα με το κρανίο. Αυτά εκδηλώνονται συνήθως με οξύ πόνο στην περιοχή κάτω από το αυτί αλλά και μερικές φορές με δυσκολία κίνησης της κάτω σιαγόνας. Τα προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης προκαλούνται εξαιτίας της απώλειας δοντιών για δύο κυρίως λόγους. Αρχικά η απώλεια δοντιών σε μία πλευρά του στόματος μας αναγκάζει να μασάμε περισσότερο από την άλλη πλευρά καταπονώντας υπερβολικά και ανισομερώς την άρθρωση αυτής της πλευράς. Σταδιακά η μετακίνηση των δοντιών αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην σύγκλειση τους (δηλαδή στον τρόπο που ΄πατάνε΄ μεταξύ τους τα πάνω με τα κάτω δόντια) δημιουργώντας επιπλέον επιβάρυνση στις αρθρώσεις της σιαγόνας.
 • Αυξημένη φθορά των υπόλοιπων δοντιών - Μετά την απώλεια μερικών δοντιών η πίεση και τριβή της μάσησης κατανέμεται πλέον σε λιγότερα δόντια προκαλώντας τους μεγαλύτερη φθορά. Επιπλέον, λόγω της μετακίνησης των δοντιών γύρω από το χαμένο δόντι και των επακόλουθων προβλημάτων σύγκλεισης κάποια δόντια μπορεί να προεξέχουν από τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να φθείρονται πολύ περισσότερο.
 • Απώλεια οστού - Η πίεση που ασκεί η ρίζα των δοντιών στο οστό της γνάθου παρέχει ένα ερέθισμα που διατηρεί το οστό υγιές. Όταν χαθεί ένα δόντι και πάψει να ασκείται αυτή η πίεση, τα κύτταρα του οστού γύρω του αρχίζουν να αποδομώνται και να μην αντικαθίστανται με νέο οστό (απορρόφηση οστού). Αν μάλιστα λείπουν αρκετά ή και όλα τα δόντια, μπορεί να προκληθεί δραματική απώλεια οστού και εμφανής μείωση της οστικής μάζας και συρρίκνωση των γνάθων. Αυτό το φαινόμενο προκαλεί την εικόνα βαθουλωμένων μάγουλων σε νωδούς ηλικιωμένους.

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί η απώλεια οστού εκτός της αντιαισθητικής εμφάνισης είναι ότι και τα υπόλοιπα δόντια χάνουν την στήριξη τους, χαλαρώνουν και τελικά πέφτουν. Ακόμη και αν θελήσουμε τότε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητές οδοντοστοιχίες ή και εμφυτεύματα, η τοποθέτηση τους είναι αρκετά δύσκολη λόγω της έλλειψης επαρκούς οστού. Αν όμως μόλις χαθεί ένα δόντι τοποθετήσουμε στην θέση του ένα οδοντικό εμφύτευμα που προσομοιάζει στη λειτουργία της ρίζας του φυσικού δοντιού, η πίεση στη γνάθο παραμένει και η απώλεια οστού αποφεύγεται.


  Προοδευτική απορρόφηση οστού της γνάθου λόγω απώλειας δοντιών

Περισσότερες πληροφορίες για τα Εμφυτεύματα Δοντιών

Τα εμφυτεύματα δοντιών εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους όπως οι γέφυρες και οι τεχνητές οδοντοστοιχίες. Υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι αρκετοί διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων, καθώς και διαφορετικές οδοντιατρικές τεχνικές για την τοποθέτηση τους. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, την ποιότητα και ποσότητα του οστού της γνάθου, τον αριθμό και τη σχετική θέση των δοντιών που λείπουν, ο εμφυτευματολόγος θα αποφασίσει τον κατάλληλο τύπο των εμφυτευμάτων, την τεχνική τοποθέτησης, και την μορφή της αποκατάστασης (στεφάνη, γέφυρα, οδοντοστοιχία) που θα χρησιμοποιηθεί.


  Προηγούμενο άρθρο → Τί είναι τα Εμφυτεύματα Δοντιών;
  Επόμενο άρθρο → Σύγκριση Εμφυτευμάτων με Γέφυρες/Οδοντοστοιχίες ★ Πλεονεκτήματα
 

Emfitevmata-Dontion.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου Emfitevmata-Dontion.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Copyright © 2012-2019, Emfitevmata-Dontion.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.