Emfitevmata-Dontion.gr

Εμφυτεύματα Δοντιών ★ Διαδικασία Τοποθέτησης

| 24 Απριλίου 2014 | Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2018
Εμφυτεύματα Δοντιών

Πώς Τοποθετούνται τα Εμφυτεύματα Δοντιών;

Η αντικατάσταση ενός χαμένου δοντιού με ένα οδοντικό εμφύτευμα αποτελείται ουσιαστικά από 2 διαδικασίες, αρχικά την τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος και στη συνέχεια την προσαρμογή επάνω σε αυτό της οδοντικής αποκατάστασης (στεφάνης, γέφυρας ή τεχνητής οδοντοστοιχίας).

Η ακριβής διαδικασία που ακολουθείται ανά περίπτωση διαφέρει ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ανάγκες του κάθε ασθενούς, τον αριθμό και τύπο εμφυτευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά και την εμπειρία του εμφυτευματολόγου. Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας θεραπείας ποικίλει σημαντικά, ειδικά αν απαιτούνται και επιπρόσθετες θεραπείες όπως θεραπεία ουλίτιδας, οστικά μοσχεύματα ή ανύψωση ιγμορείου.

Η Διαδικασία Τοποθέτησης Οδοντικών Εμφυτευμάτων (συνοπτικά)

Ο εμφυτευματολόγος οδοντίατρος θα ακολουθήσει διαφορετική μορφή θεραπείας για έναν ασθενή με υγιές οστό της γνάθου που έχασε ένα ή περισσότερα δόντια μετά από ένα κτύπημα, σε σχέση με έναν άλλο ασθενή που έχει χάσει τα αντίστοιχα δόντια λόγω περιοδοντίτιδας και απώλειας οστού. Οι διάφοροι τύποι εμφυτευμάτων αναλόγως και του κατασκευαστή απαιτούν μικρές διαφοροποιήσεις στην διαδικασία τοποθέτησης.

Η διαδικασία που περιγράφεται στην συνέχεια αναφέρεται στη χρήση του συνήθους κοχλιωτού τύπου οδοντικών εμφυτευμάτων καθυστερημένης φόρτισης και απαιτεί 2 επεμβάσεις σε διάστημα μερικών μηνών.

Η πρώτη επέμβαση περιλαμβάνει την χειρουργική τοποθέτηση στην γνάθο του εμφυτεύματος δοντιού από τον εμφυτευματολόγο, που ακολουθείται από μια περίοδο επούλωσης (οστεοενσωμάτωσης) διάρκειας 3-6 μηνών κατά την οποία το υλικό του τεχνητού εμφυτεύματος ενσωματώνεται στο οστό που το περιβάλλει. Όταν ολοκληρωθεί η περίοδος οστεοενσωμάτωσης ακολουθεί μια δεύτερη επέμβαση όπου το εμφύτευμα αποκαλύπτεται χειρουργικά και τοποθετείται επάνω του το 'κολόβωμα' δηλαδή η βάση στην οποία θα στηριχτεί τελικά η στεφάνη που θα υποκαταστήσει τη 'μύλη' δηλαδή το σώμα του χαμένου δοντιού. Στην περίπτωση που εφαρμόζεται η μέθοδος άμεσης φόρτισης, δεν απαιτείται δεύτερη επέμβαση αλλά η οδοντική αποκατάσταση τοποθετείται άμεσα μόλις γίνει η εμφύτευση, και κατόπιν ακολουθεί η οστεοενσωμάτωση.

Οι επόμενες παράγραφοι εξηγούν αναλυτικά τις διάφορες φάσεις της θεραπείας.

1. Σχεδιασμός θεραπείας

Το πρώτο βήμα μιας θεραπείας είναι φυσικά να επιλέξουμε τον εμφυτευματολόγο, δηλαδή τον εξειδικευμένο οδοντίατρο που θα τοποθετήσει τα εμφυτεύματα. Αυτός είναι συνήθως γναθοχειρουργός, περιοδοντολόγος, προσθετολόγος ή και γενικός οδοντίατρος με την ανάλογη μετεκπαίδευση. (Διαβάστε τα κυριότερα κριτήρια για την σωστή επιλογή εμφυτευματολόγου)

Πριν τον σχεδιασμό της θεραπείας προηγείται η διαγνωστική φάση που περιλαμβάνει:

  • Λήψη ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού - ο εμφυτευματολόγος πρέπει να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό, τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, αν καπνίζει ή αν κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, καθώς όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών και αποτυχίας της εμφύτευσης δοντιού.
  • Οδοντιατρική εξέταση - η λεπτομερής εξέταση του στόματος απαιτείται για να εντοπιστούν τυχόν άλλα οδοντιατρικά προβλήματα, όπως τερηδόνα και ουλίτιδα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν πρώτα πριν την εμφύτευση.
  • Ακτινογραφίες - η πανοραμική ακτινογραφία δίνει απαραίτητες πληροφορίες στον εμφυτευματολόγο για την κατάσταση, μέγεθος, πυκνότητα και σχήμα του οστού της γνάθου όπου πρόκειται να γίνει η εμφύτευση.
  • Ψηφιακή Μαγνητική Τομογραφία - Αν υπάρχουν αμφιβολίες για την κατάσταση του φατνιακού οστού, μπορεί να χρειαστεί να γίνει ψηφιακή μαγνητική τομογραφία που παρέχει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από την πανοραμική ακτινογραφία. Παράλληλα δίνει τρισδιάστατες πληροφορίες για την ακριβή θέση αγγείων και νεύρων καθιστώντας ασφαλέστερη την διαδικασία εμφύτευσης του δοντιού.
  • Αποτύπωμα των δοντιών - ένα μοντέλο των δοντιών του ασθενούς βοηθά τον εμφυτευματολόγο στη επιλογή της σωστής θέσης και μεγέθους του οδοντικού εμφυτεύματος.

Αφού συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ο εμφυτευματολόγος οδοντίατρος θα αποφασίσει αν η τοποθέτηση εμφυτευμάτων ενδείκνυται για τον συγκεκριμένο ασθενή, θα προτείνει το σχέδιο θεραπείας και τυχόν αναγκαίες επιπρόσθετες θεραπείες και θα εξηγήσει στον ασθενή το κόστος και τις πιθανές επιπλοκές.

2. Προετοιμασία της περιοχής εμφύτευσης

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστεί κατάλληλα το σημείο της γνάθου όπου θα γίνει η εμφύτευση. Οι επεμβάσεις που πιθανόν να απαιτηθούν είναι:

  • Οστικά Μοσχεύματα - Αν το οστό της γνάθου δεν είναι αρκετά ικανό να υποστηρίξει την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος μπορεί να χρειαστεί η ενίσχυση του με οστικά μοσχεύματα. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει περί τους 4-12 μήνες ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη οστική μάζα πριν γίνει η εμφύτευση.
  • Ανύψωση Ιγμορείου - Αν πρόκειται να γίνει εμφύτευση δοντιού στην άνω γνάθο και δεν υπάρχει αρκετό βάθος οστού μεταξύ της επιφάνειας της γνάθου και της κοιλότητας του ιγμορείου που βρίσκεται πάνω από τη γνάθο, απαιτείται μια επέμβαση ενίσχυσης του πάχους του οστού γνωστή σαν ανύψωση ιγμορείου.
  • Θεραπεία Ουλίτιδας - Αν ο ασθενής έχει πρόβλημα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας, δεν έχει νόημα να γίνει εμφύτευση νέου τεχνητού δοντιού πριν αποκατασταθεί η υγεία των ούλων, καθώς οι πιθανότητες αποτυχίας της οστεοενσωμάτωσης ή μόλυνσης του εμφυτεύματος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η εμφύτευση δοντιού θα πρέπει να γίνει μόνον όταν έχει αντιμετωπιστεί η μόλυνση των ούλων και ο ασθενής ακολουθεί σχολαστικό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής.
  • Ουλικά Μοσχεύματα - Αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υφίζησης ούλων μπορεί να απαιτείται η χρήση ουλικών μοσχευμάτων ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος ουλικός ιστός για την κάλυψη των εμφυτευμάτων.
  • Εξαγωγές Δοντιών - Αν εκτός από τα ήδη χαμένα δόντια υπάρχουν και άλλα δόντια στο στόμα σε άσχημη κατάσταση με αρνητική πρόγνωση (δηλαδή θα χαθούν σύντομα), είναι προτιμότερο να γίνει άμεσα η εξαγωγή τους και η αντικατάσταση τους να συμπεριληφθεί στο σχέδιο θεραπείας μέσω εμφυτευμάτων.

Αφού ολοκληρωθούν όλες οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες, ο εμφυτευματολόγος θα ολοκληρώσει το σχέδιο θεραπείας και θα προγραμματίσει το ραντεβού για την επέμβαση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων.

  Επόμενο άρθρο → Αναλυτική Περιγραφή της Επέμβασης Τοποθέτησης Οδοντικών Εμφυτευμάτων
 

Emfitevmata-Dontion.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου Emfitevmata-Dontion.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Copyright © 2012-2019, Emfitevmata-Dontion.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.