Emfitevmata-Dontion.gr

Οδοντικά Εμφυτεύματα ή Γέφυρες Δοντιών; ★ Σύγκριση Κόστους

| 24 Απριλίου 2014 | Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2018
Εμφυτεύματα Δοντιών

Εμφυτεύματα Δοντιών ή Γέφυρα;

Όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε ένα μεμονωμένο δόντι που λείπει έχουμε δύο επιλογές, είτε με ένα οδοντικό εμφύτευμα ή με μια γέφυρα 3 δοντιών. Παρότι η γέφυρα δοντιών παραμένει η πιο συχνή επιλογή κυρίως λόγω του χαμηλότερου άμεσου κόστους θεραπείας, πολλοί οδοντίατροι προτείνουν πλέον στους ασθενείς τους να εξετάσουν την επιλογή χρήσης οδοντικών εμφυτευμάτων λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν.

Οδοντικό Εμφύτευμα ή Γέφυρα 3 Δοντιών; Σύγκριση κόστους

Το κόστος μιας γέφυρας 3 δοντιών κυμαίνεται μεταξύ 450€ και 900€ ανάλογα με το υλικό κατασκευής. Το κόστος ενός εμφυτεύματος δοντιού είναι από 600 έως 1200€. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν απο περιοχή σε περιοχή ή μεταξύ διαφορετικών οδοντιάτρων, αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι το οδοντικό εμφύτευμα είναι περίπου 25-30% ακριβότερο από την εναλλακτική επιλογή μιας γέφυρας δοντιών.

Όταν χρειάζεται να επιλέξουμε την πιο οικονομική μεταξύ των 2 θεραπειών, η πρώτη αίσθηση είναι ότι η γέφυρα είναι η φθηνότερη λύση. Στην πραγματικότητα όμως εξετάζοντας τις παραμέτρους που αναλύονται σε αυτό το άρθρο αποδεικνύεται ότι τελικά η πιο συμφέρουσα επιλογή από άποψη κόστους είναι το οδοντικό εμφύτευμα.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας όταν προσπαθούμε να συγκρίνουμε το κόστος ενός εμφυτεύματος με το κόστος μιας γέφυρας είναι η διάρκεια ζωής τους πριν χρειαστεί επισκευή ή αντικατάσταση τους. Τα εμφυτεύματα δοντιών σε ασθενείς με υγιές οστό γνάθου που τα φροντίζουν σωστά με προσεκτική στοματική υγιεινή μπορούν να διατηρηθούν για ολόκληρη τη ζωή μας. Οι έρευνες τοποθετούν τη μέση ζωή ενός εμφυτεύματος δοντιού στα 20 έτη.

ή

Αν επιλέξετε την λύση της γέφυρας δοντιών είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίσετε σχετικά σύντομα ένα από τα παρακάτω προβλήματα:

  • Βλάβη των δοντιών που στηρίζουν τη γέφυρα. Αν ένα από τα πλευρικά δόντια στα οποία στηρίζεται μια γέφυρα δοντιών παρουσιάσει πρόβλημα πχ. λόγω τερηδόνας ή περιοδοντίτιδας η γέφυρα θα πρέπει να αφαιρεθεί και μετά την θεραπεία του δοντιού θα είμαστε αναγκασμένοι να την αντικαταστήσουμε με μία νέα γέφυρα. Η ίδια η γέφυρα μπορεί να είναι η αιτία αυτών των προβλημάτων. Για να στηριχτεί η γέφυρα, τα πλαινά δόντια που μπορεί να είναι τελείως υγιή πρέπει να τροχιστούν για να δημιουργηθεί χώρος για την κεραμική στεφάνη.

    Εκτός από την αρχική βλάβη που προκαλεί η διαδικασία τοποθέτησης της γέφυρας, καθώς αφαιρείται το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών αυτά γίνονται πιο επιρρεπή σε τερηδόνα. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα να χρειαστούν μελλοντικά κάποιο σφράγισμα ή και απονεύρωση. Ένας άλλος κίνδυνος που διατρέχουν τα δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα είναι η αυξημένη πίεση που ασκείται πάνω τους ατά τη μάσηση που αυξάνει την πιθανότητα ενός σπασίματος που θα οδηγήσει σε απονεύρωση ή και εξαγωγή του δοντιού. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η υπάρχουσα γέφυρα δοντιών είναι πλέον άχρηστη.

  • Δυσκολία στοματικής υγιεινής. Οι γέφυρες δοντιών έχουν υψηλές απαιτήσεις στοματικής υγιεινής και απαιτούν ειδκό καθαρισμό με βουρτσάκια μεσοδοντίων. Πολλοί ασθενείς δυσκολεύονται να πετύχουν πλήρη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας και περιοδοντίτιδας. Τα οδοντικά εμφυτεύματα χρειάζονται επίσης καλή στοματική υγιεινή αλλά δεν απαιτούν οποιαδήποτε ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά καθαρίζονται όπως και ένα φυσικό δόντι.
  • Απώλεια οστού. Μετά από μια εξαγωγή δοντιού λόγω της έλλειψης πίεσης στο χώρο του κενού φατνίου παρουσιάζεται συχνά απορρόφηση του οστού και απώλεια οστικής μάζας από τη γνάθο. Μακροχρόνια αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σταθερότητας στα διπλανά δόντια που στηρίζουν τη γέφυρα. Αν οποιοδήποτε από αυτά χαλαρώσει και αρχίσει να κινείται, η γέφυρα σύντομα θα αχρηστευθεί.
  • Επισκευή/Αντικατάσταση γέφυρας. Ο μέσος χρόνος ζωής μιας γέφυρας δοντιών πριν χρειασθεί πλήρη αντικατάσταση είναι κατά μέσο όρο τα 10 χρόνια, δηλαδή το μισό από το μέσο χρόνο ζωής ενός εμφυτεύματος δοντιού. Επομένως σε βάθος εικοσαετίας θα πρέπει να συγκρίνουμε το κόστος ενός εμφυτεύματος με το κόστος 2 γεφυρών. Θα πρέπει επιπλέον να συνυπολογίσουμε και το κόστος των πιθανών θεραπειών που θα χρειατούν τα δόντια στήριξης λόγω προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη γέφυρα.

Αν εκτιμήσουμε λοιπόν όλους τους παράγοντες, ο ασθενής που θα επιλέξει τη λύση της γέφυρας δοντιών θα πληρώσει λιγότερα χρήματα τώρα, αλλά σε βάθος χρόνου θα επωμιστεί μεγαλύτερο κόστος από ότι αν είχε επιλέξει το οδοντικό εμφύτευμα για την αντικατάσταση του χαμένου δοντιού. Επιπλέον διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να χάσει και κάποιο από τα διπλανά δόντια.

Εφόσον ο ασθενής δεν ανήκει σε κάποια από τις ομάδες πληθυσμού που αντενδείκνυται η χρήση εμφυτευμάτων, ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι πάντα η προτιμότερη λύση τόσο απο πλευράς λειτουργίας, αποτελεσματικότητας και αισθητικής αλλά και όσον αφορά το συνολικό κόστος θεραπείας σε σύγκριση με μια γέφυρα δοντιών.

  Σχετικό άρθρο → Σύγκριση Εμφυτευμάτων με Γέφυρες/Οδοντοστοιχίες ★ Πλεονεκτήματα
  Επόμενο άρθρο → Κόστος Θεραπείας για Οδοντικά Εμφυτεύματα
 

Emfitevmata-Dontion.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου Emfitevmata-Dontion.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Copyright © 2012-2019, Emfitevmata-Dontion.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.