Emfitevmata-Dontion.gr

Εμφυτεύματα Δοντιών ★ Μετεγχειρητικές Οδηγίες

| 24 Απριλίου 2014 | Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2018
Εμφυτεύματα Δοντιών

Εμφυτεύματα ★ Οδηγίες για τον ασθενή

Σίγουρα, εκείνο που δεν θέλει κάποιος που περίμενε αρκετούς μήνες για να αποκτήσει ένα νέο τεχνητό δόντι πάνω σε εμφύτευμα και διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για τη θεραπεία είναι η εμφάνιση επιπλοκών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα ή ακόμη και σε απόρριψη του εμφυτεύματος.

Από την πλευρά του ο ασθενής πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει μια τέτοια κατάσταση ακολουθώντας πιστά όχι μόνο τις μετεγχειρητικές οδηγίες που θα του δώσει ο εμφυτευματολόγος, αλλά και φροντίζοντας τα εμφυτεύματα καθημερινά όπως και τα φυσικά δόντια με σωστή στοματική υγιεινή.

Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων δοντιών

Η πιστή τήρηση των οδηγιών του εμφυτευματολόγου για την μετεγχειρητική φροντίδα των εμφυτευμάτων είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης. Οι κυριότερες μετεγχειρητικές συμβουλές είναι οι ακόλουθες:

 • Αντιβιοτικά - Αντιμετώπιση πόνου. Αν ο οδοντίατρος σας έχει χορηγήσει αντιβιοτικά ή/και παυσίπονα, ακολουθείστε πιστά την δοσολογία και τις ώρες που πρέπει να τα λαμβάνετε. Ειδικά για τα αντιβιοτικά, πρέπει να τα παίρνετε για όσες ημέρες συνέστησε ο εμφυτευματολόγος (ούτε λιγότερες αλλά ούτε και περισσότερες).
 • Αντιμετώπιση αιμορραγίας. Πιθανόν να υπάρχει λίγο μάτωμα για τις πρώτες 24 ώρες. Μπορείτε να δαγκώνετε απαλά μια γάζα στο σημείο που ματώνει για να μειώσετε την αιμορραγία. Αν η αιμορραγία είναι έντονη ή διαρκεί τις επόμενες ημέρες, επικοινωνείστε με τον οδοντίατρο σας. Μην παίρνετε ασπιρίνη ή άλλα σκευάσματα που περιέχουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ γιατί μπορεί να προκληθεί αιμορραγία.
 • Καθαρισμός τραύματος. Για 24 ώρες από την επέμβαση τοποθέτησης οδοντικών εμφυτευμάτων, αποφςύγετε να ξεπλένετε έντονα το στόμα σας. Κάντε μόνο πολύ απαλές πλύσεις με χλιαρό νερό. Για τις επόμενες 3-4 ημέρες, κάνετε πλύσεις με αλατόνερο (μισή κουταλιά αλάτι σε μια κούπα χλιαρό νερό) για 4-5 φορές την ημέρα.
 • Προστασία τραύματος. Μην φτύνετε ή πίνετε υγρά χρησιμοποιώντας καλαμάκι. Η πίεση που δημιουργείται μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και να εμποδίσει την διαδικασία επούλωσης.
  Αν έχει προηγηθεί ανύψωση ιγμορείου και έχει γίνει εμφύτευση δοντιού στην άνω γνάθο, αποφεύγετε να φυσάτε έντονα τη μύτη σας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
  Μην ενοχλείτε το σημείο της επέμβασης.
 • Άσκηση. Μειώστε την φυσική δραστηριότητα για λίγες ημέρες.
 • Θέση σώματος. Διατηρείτε το κεφάλι σε ελαφρώς υπερυψωμένη θέση όταν ξαπλώνετε για τις πρώτες 24-48 ώρες για να μειώσετε το πρήξιμο.
 • Αντιμετώπιση οιδήματος. Η δημιουργία οιδήματος (πρήξιμο) είναι συνήθης μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Για να προλάβετε ή μειώσετε το πρήξιμο κατά τις πρώτες 48 ώρες, τοποθετείστε μια παγοθήκη για λίγα λεπτά (μέχρι 10 λεπτά) εξωτερικά της παρειάς στο σημείο της εμφύτευσης. Μπορείτε να επαναλάβετε εφόσον περάσουν τουλάχιστον 10 λεπτά. Μετά τις 48 ώρες μπορείτε να εφαρμόσετε θερμά επιθέματα με τον ίδιο τρόπο για να διευκολυνθεί η ελάττωση του οιδήματος.
 • Διατροφή. Μην καταναλώσετε πολύ ζεστές τροφές ή υγρά τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Προτιμείστε μαλακές τροφές μέχρι να επουλωθεί αρκετά η περιοχή γύρω από το εμφύτευμα δοντιού. Πίνετε αρκετά υγρά.
 • Κάπνισμα. Μην καπνίζετε. Ο καπνός και η αρνητική πίεση που δημιουργείται στο στόμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία επούλωσης και να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης.
 • Στοματική Υγιεινή. Συνεχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα στα υπόλοιπα δόντια σας, αποφεύγοντας προσωρινά την χειρουργημένη περιοχή.
 • Επιπλοκές. Ενημερώστε άμεσα τον εμφυτευματολόγο ή τον οδοντίατρο σας αν εμφανισθεί ναυτία, πυρετός, έμετοι ή οποιαδήποτε ένδειξη μόλυνσης.
 • Ράμματα - Επανέλεγχος. Επισκεφθείτε τον εμφυτευματολόγο μετά μερικές ημέρες για να αφαιρέσει τα ράματα και να αξιολογήσει την πορεία της επούλωσης.

Ακολουθώντας σωστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσουν αποτυχία της εμφύτευσης δοντιού.

Εφόσον το οδοντικό εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί σωστά από τον οδοντίατρο σε υγιές οστό και ο ασθενής ακολουθήσει τις μετεγχειρητικές οδηγίες, οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας είναι εξαιρετικά υψηλές άνω του 95%. Χωρίς όμως την απαραίτητη συνεχή φροντίδα των εμφυτευμάτων, κυρίως μέσω της σωστής στοματικής υγιεινής, η διάρκεια ζωής τους μπορεί να μειωθεί σημαντικά και να δημιουργηθούν προβλήματα που θα απαιτήσουν σύντομα την αντικατάσταση τους.

  Επόμενο άρθρο → Ποσοστά Επιτυχίας ★ Πόσο Πιθανή Είναι η Αποτυχία Εμφυτεύματος;
 

Emfitevmata-Dontion.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου Emfitevmata-Dontion.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Copyright © 2012-2019, Emfitevmata-Dontion.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.