Emfitevmata-Dontion.gr

Εμφυτεύματα Άμεσης Φόρτισης ★ Πως Λειτουργούν; ★ Περιορισμοί

| 24 Απριλίου 2014 | Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2018
Εμφυτεύματα Δοντιών

Τί είναι τα Εμφυτεύματα Άμεσης Φόρτισης;

Με τα εμφυτεύματα άμεσης φόρτισης είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση ενός δοντιού που λείπει μέσα σε λίγες ημέρες (ή ακόμη και σε μία μόνον ημέρα) χωρίς να χρειάζεται αναμονή αρκετών μηνών μετά την εμφύτευση για να ενσωματωθεί στη γνάθο και να γίνει η προσαρμογή της προσθετικής αποκατάστασης.

Η τεχνική της άμεσης φόρτισης των εμφυτευμάτων συχνά αποκαλείται και ως 'Δόντια σε μια Μέρα'.

Πώς λειτουργούν τα εμφυτεύματα άμεσης φόρτισης

'Οπως συμβαίνει για όλα τα οδοντικά εμφυτεύματα, και για τα εμφυτεύματα άμεσης φόρτισης, η διαδικασία οστεοενσωμάτωσης δηλαδή το 'δέσιμο' με το οστό της γνάθου αποτελεί το πιο κρίσιμο σημείο για την επιτυχία της θεραπείας. Οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικασία αυτή διαταράσσεται όταν ασκείται πίεση ή κινείται το εμφύτευμα μέσα στο οστό. Για αυτό το λόγο οι οδοντίατροι προτιμούν να περιμένουν αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παρά να διακινδυνεύσουν μία αποτυχία της θεραπείας. Ένας άλλος παράγοντας που έκανε απαραίτητη αυτή την αναμονή είναι ότι για να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας οστού γύρω από το εμφύτευμα, αυτό δεν θα έπρεπε να έχει βιδωθεί πολύ σφιχτά μέσα στο οστό αλλά η σταθεροποίηση του γινόταν σταδιακά μέσω της οστεοενσωμάτωσης.

Τα εμφυτεύματα άμεσης φόρτισης έχουν προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που σε συνδυασμό με την εξελιγμένη τεχνική τοποθέτησης τους καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτούς τους περιορισμούς.

Η πρόοδος της βιοτεχνολογίας επιτρέπει την ειδική επεξεργασία της επιφάνειας των εμφυτευμάτων η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη σταθερότητα και συγκράτηση τους στη γνάθο. Η επεξεργασμένη επιφάνεια έχει παράλληλα και βιολογική δράση, καθώς βοηθά τα γειτονικά οστικά κύτταρα να προσκολληθούν και να αναπτυχθούν επάνω στο εμφύτευμα. Έτσι εξασφαλίζεται γρηγορότερη και καλύτερη ενσωμάτωση του εμφυτεύματος με τη γνάθο παρά την φόρτιση του.

Παράλληλα χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές ακριβείας για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος που κάνουν χρήση προηγμένης τεχνολογίας όπως η τρισδιάστατη απεικόνιση της γνάθου μέσω αξονικής τομογραφίας. Η ακριβή θέση των εμφυτευμάτων επιλέγεται ώστε να υπάρχει η βέλτιστη κατανομή πίεσης και να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη σταθερότητα του εμφυτεύματος σύμφωνα με τα δεδομένα της γνάθου.

Με την προυπόθεση ότι το οστό της γνάθου είναι υγιές, επαρκές και με καλή πυκνότητα οστικών κυττάρων μπορεί να γίνει άμεση φόρτιση του εμφυτεύματος δοντιού χωρίς να εμποδιστεί η πρόοδος της οστεοενσωμάτωσης και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία της εμφύτευσης. Τα ποσοστά επιτυχίας οδοντικών εμφυτευμάτων στα οποία εφαρμόζεται άμεση φόρτιση κυμαίνονται σε ικανοποιητικά ποσοστά μεταξύ 75% και 95%.

Η άμεση φόρτιση σε εμφυτεύματα δοντιών μπορεί να γίνει όταν λείπει ένα, μερικά ή ακόμα και όλα τα δόντια και απευθύνεται ιδιαίτερα σε ανθρώπους, οι οποίοι λόγω των επαγγελματικών, ή κοινωνικών τους υποχρεώσεων δεν τους επιτρέπεται να εμφανίζονται χωρίς δόντια. Συνήθως, προτιμάται να να κατασκευαστεί μία προσωρινή στεφάνη που θα στηρίζεται επάνω στο εμφύτευμα και ο ασθενής θα την φέρει μέχρι να γίνει η πλήρης οστεοενσωμάτωση οπότε και αντικαθίσταται από την τελική προσθετική εργασία.

Άμεση εμφύτευση μετά από εξαγωγή δοντιού

Συνήθως ένα εμφύτευμα δοντιού τοποθετείται στη θέση ενός δοντιού που έχει ήδη χαθεί αφού έχει ήδη επουλωθεί το οστό. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έχει μείνει για κάποιο διάστημα χωρίς ένα ή περισσότερα δόντια. Μια νέα τεχνική που εφαρμόζεται τελευταία είναι η τοποθέτηση του εμφυτεύματος να γίνεται αμέσως μετά από την εξαγωγή ενός προβληματικού δοντιού, υπό την προυπόθεση ότι το οστό είναι υγιές και η απώλεια του δοντιού δεν οφείλεται στην ύπαρξη μόλυνσης ή φλεγμονής. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η πιθανή απορρόφηση οστού γύρω από το σημείο της εξαγωγής.

Αν η άμεση εμφύτευση συνδυαστεί και με άμεση φόρτιση του εμφυτεύματος, ο ασθενής δεν χρειάζεται να μείνει χωρίς κάποιο δόντι ούτε για μία ημέρα.

Περιορισμοί / Αντενδείξεις για άμεση φόρτιση οδοντικών εμφυτευμάτων

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα εμφυτεύματα άμεσης φόρτισης είναι κατάλληλα μόνον για ασθενείς με υγιές φατνιακό οστό και καλή γενική υγεία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ασθενείς όπου υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα της ενσωμάτωσης τους στη γνάθο όπως:

  • ελλιπής οστική μάζα ή χαμηλή πυκνότητα οστού
  • ορισμένες ιατρικές παθήσεις πχ. οστεοπόρωση
  • κάπνισμα ή/και κατάχρηση αλκοόλ
  • βρυγμός (σφίξιμο και τρίξιμο δοντιών)

Οι κατασκευαστές εμφυτευμάτων συνήθως παρέχουν τις προϋποθέσεις, περιορισμούς και τα σχετικά πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται για την τοποθέτηση του κάθε τύπου εμφυτεύματος. Η μη τήρηση των σχετικών προδιαγραφών με άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων σε μη ενδεικνυόμενες περιπτώσεις αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών και αποτυχίας της θεραπείας.

Παρότι η άμεση φόρτιση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλες τις περιπτώσεις, έχει καταστήσει δυνατόν για πολλούς ασθενείς να αποκτήσουν νέα λειτουργικά τεχνητά δόντια μέσα σε μόνον μία ημέρα. Διαβάστε περισσότερα για τα πλεονεκτήματα της άμεσης φόρτισης εμφυτευμάτων.

  Προηγούμενο άρθρο → Τύποι Οδοντικών Εμφυτευμάτων ★ Μέθοδοι Εμφύτευσης
 

Emfitevmata-Dontion.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου Emfitevmata-Dontion.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Copyright © 2012-2018, Emfitevmata-Dontion.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.