Emfitevmata-Dontion.gr

Εμφυτεύματα Δοντιών ★ Επιπλοκές

| 24 Απριλίου 2014 | Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2018
περιεμφυτευματιτιδα

Εμφυτεύματα Δοντιών ★ Επιπλοκές

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, και κατά την τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος είναι πιθανόν σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανιστούν επιπλοκές ή και αποτυχία της εμφύτευσης. Αρκετές από τις πιθανές επιπλοκές μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία από έναν έμπειρο εμφυτευματολόγο.

Το μέσο ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του εμφυτεύματος δοντιού είναι κάτω από 5%. Οι κυριότεροι παράγοντες για τη μείωση της πιθανότητας επιπλοκών είναι ο σωστός σχεδιασμός θεραπείας, η εμπειρία του οδοντιάτρου και η σωστή μετεγχειρητική φροντίδα των εμφυτευμάτων από τον ασθενή.

Συνήθεις επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια εμφυτεύματος

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές μετά από μιά εμφύτευση δοντιού αφορούν στην διαδικασία ενσωμάτωσης του εμφυτεύματος στη γνάθο καθώς και στην ακεραιότητα του εμφυτεύματος ή των ιστών που το περιβάλλουν και οφείλονται κυρίως σε:

Στις περιπτώσεις που τελικά οδηγούν σε απώλεια του εμφυτεύματος συνήθως συνυπάρχουν περισσότερα προβλήματα. Για παράδειγμα, ένα χειρουργικό λάθος μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση που να προκαλέσει απώλεια οστού και αδυναμία οστεοενσωμάτωσης με αποτέλεσμα την απώλεια του εμφυτεύματος.

Εμφυτεύματα Δοντιών • Αντενδείξεις

Οι επιπλοκές στην εμφύτευση δοντιών είναι συχνότερες σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως:

 • Νεαρής ηλικίας ασθενείς χωρίς πλήρη ανάπτυξη του οστού των γνάθων
 • Ασθενείς με έλειμμα ή χαμηλή πυκνότητα οστού
 • Καπνιστές ή άτομα που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ
 • Ασθενείς με χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτης, αιμοφιλία ή παθήσεις του ανοσοποιητικού
 • Ασθενείς μετά από ακτινοβολίες της περιοχής του λαιμού ή της κεφαλής
 • Άτομα με πρόβλημα βρουξισμού (τρίξιμο / σφίξιμο των δοντιών)

Οι καταστάσεις αυτές αποτελούν αντενδείξεις για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων και τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας εμφυτεύματος δοντιού.

Αιτίες επιπλοκών σχετικών με αδυναμία οστεοενσωμάτωσης των οδοντικών εμφυτευμάτων

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας για μία επιτυχημένη τοποθέτηση εμφυτεύματος είναι η επιτυχής οστεοενσωμάτωση του. Με τον όρο οστεοενσωμάτωση εννοούμε την άμεση λειτουργική και δομική σύνδεση μεταξύ του ζωντανού ιστού του οστού και του τεχνητού δοντιού δηλαδή του εμφυτεύματος. Η οστεοενσωμάτωση ουσιαστικά είναι η δημιουργία στενής επαφής μεταξύ οστού και εμφυτεύματος χωρίς να παρεμβάλλεται μαλακός ιστός, που απαιτείται για να αποκτήσει λειτουργική σταθερότητα το εμφύτευμα.

Οι αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται η αποτυχία ενός εμφυτεύματος δοντιού να ενσωματωθεί πλήρως στο οστό της γνάθου και να σταθεροποιηθεί περιλαμβάνουν:

 • Κάπνισμα - Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά αποτυχίας της οστεοενσωμάτωσης είναι διπλάσια στους καπνιστές. Το κάπνισμα συνδέεται με μείωση της ροής αίματος στην περιοχή της εμφύτευσης παρεμποδίζοντας την διαδικασία επούλωσης αλλά και επιδρώντας αρνητικά στην πυκνότητα του οστού επιβαρύνοντας την μακροχρόνια προοπτική διατήρησης του εμφυτεύματος. Οι εμφυτευματολόγοι συνιστούν την διακοπή του καπνίσματος (τουλάχιστον για μία εβδομάδα πριν και τρεις μήνες μετά την εμφύτευση).
 • Ιατρικοί λόγοι - Άτομα με χρόνιες ασθένειες που συνδέονται με μειωμένη ικανότητα επούλωσης τραυμάτων (όπως ο διαβήτης, η αιμοφιλία ή προβλήματα του ανοσοποιητικού) ή λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα (όπως για τον καρκίνο ή την οστεοπόρωση) εμφανίζουν συχνότερα επιπλοκές σχετικές με ελλιπή οστεοενσωμάτωση ή εμφάνιση μολύνσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια εμφυτεύματος.
 • Άμεση φόρτιση - Σε ορισμένες περιπτώσεις ο οδοντίατρος μπορεί να προτιμήσει να προσαρμόσει μια προσωρινή στεφάνη (κορώνα) πάνω στο εμφύτευμα αμέσως μετά την επέμβαση τοποθέτησης (άμεση φόρτιση). Αν το οστό δεν είναι σε καλή κατάσταση, η συνεχής άσκηση πίεσης μπορεί να επηρεάσει την ενσωμάτωση του εμφυτεύματος σε αυτό. Γενικά η πίεση που ασκείται πάνω στο εμφύτευμα πρέπει να διατηρείται χαμηλή μέχρι να δημιουργηθεί αρκετό οστό ανάμεσα στη γνάθο και τα τοιχώματα του ώστε να σταθεροποιηθεί.
 • Απόρριψη εμφυτεύματος - Τα οδοντικά εμφυτεύματα κατασκευάζονται από βιοσυμβατά υλικά οπότε οι πιθανότητες απόρριψης από τον οργανισμό είναι σχεδόν μηδαμινές. Σε σπάνιες όμως περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προσπαθήσει να απορρίψει το ξένο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση φλεγμονής που αναγκάζει τον εμφυτευματολόγο να προβεί στην αφαίρεση του τεχνητού δοντιού.
 • Αλλεργικές αντιδράσεις - Η εμφάνιση αλλεργίας στο τιτάνιο, αν και είναι εξαιρετικά σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της εμφύτευσης.

Αιτίες επιπλοκών σχετικών με μόλυνση του οδοντικού εμφυτεύματος

Οι μολύνσεις είναι η πιο συνηθισμένη αιτία επιπλοκών που προκαλούν απώλεια εμφυτεύματος. Μία μόλυνση γύρω από ένα εμφύτευμα όχι μόνο εμποδίζει την οστεοενσωμάτωση του αλλά προκαλεί επιπρόσθετη απώλεια οστού καθιστώντας δυσκολότερη και μια μελλοντική δεύτερη προσπάθεια εμφύτευσης. Οι σχετικές μολύνσεις αναφέρονται με τον όρο 'περιεμφυτευματίτιδα' και είναι ουσιαστικά μια μορφή περιοδοντικής νόσου.

Η περιεμφυτευματίτιδα εκδηλώνεται με φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών (οστού και ούλων) και συνοδεύεται από έντονη απώλεια οστού γύρω από το εμφύτευμα με αποτέλεσμα να εμφανίζει αυξημένη κινητικότητα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις το εμφύτευμα αδυνατεί πλέον να ενσωματωθεί στο οστό και πρέπει να αφαιρεθεί για να καταπολεμηθεί η μόλυνση. Η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε:

 • μολυσμένο εμφύτευμα
 • ελλιπή αποστείρωση κατά την επέμβαση
 • κακή ποιότητα υλικού
 • ελλιπή στοματική υγιεινή

Διαβάστε περισσότερα για τις αιτίες, συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία της περιεμφυτευματίτιδας.

  Επόμενο άρθρο → Πιθανές Επιπλοκές λόγω Σφαλμάτων Εμφύτευσης ή Θραύσης Εμφυτεύματος

 

Emfitevmata-Dontion.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου Emfitevmata-Dontion.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Copyright © 2012-2019, Emfitevmata-Dontion.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.