Emfitevmata-Dontion.gr

Η Επέμβαση Τοποθέτησης Οδοντικών Εμφυτευμάτων

| 24 Απριλίου 2014 | Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2018
Εμφυτεύματα Δοντιών

Εμφυτεύματα Δοντιών ★ Τοποθέτηση

Αφού ολοκληρωθεί η διαγνωστική φάση και όλες οι τυχόν απαιτούμενες προπαρασκευαστικές επεμβάσεις και θεραπείες, ο εμφυτευματολόγος θα προγραμματίσει την επέμβαση για την χειρουργική τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος.

Η διαδικασία που περιγράφεται στην συνέχεια αναφέρεται στη χρήση του συνήθους κοχλιωτού τύπου οδοντικών εμφυτευμάτων καθυστερημένης φόρτισης.

1η επέμβαση - Τοποθέτηση εμφυτεύματος

Μερικές ημέρες πριν την επέμβαση ο εμφυτευματολόγος θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, που θα μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και επιπλοκών μετά την επέμβαση. Κατά την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης:

 • Αρχικά, χορηγείται τοπική αναισθησία με ενέσεις γύρω από την περιοχή της εμφύτευσης.
 • Ο εμφυτευματολόγος κάνει μια μικρή τομή και παραμερίζει τα ούλα για να αποκαλυφθεί το οστό της γνάθου.
 • Ανοίγεται αρχικά μια τρύπα μικρής διαμέτρου στο οστό (οστικό φρεάτιο), η οποία διευρύνεται σταδιακά. Το πλάτος και βάθος της οπής εξαρτάται από το συγκεκριμένο τύπο εμφυτεύματος που θα χρησιμοποιηθεί. Η ακρίβεια στην διάμετρο και βάθος της οπής είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος και την αποφυγή τραυματισμού των νεύρων της γνάθου, για αυτό θα πρέπει ο εμφυτευματολόγος να έχει την ανάλογη εμπειρία και δεξιότητα.
 • Το εμφύτευμα 'βιδώνεται' στο οστό. Το τυπικό εμφύτευμα δοντιού είναι ένας μεταλλικός κύλινδρος από τιτάνιο με σπείρωμα εξωτερικά για να βιδώνεται στη γνάθο υποκαθιστώντας τη ρίζα του χαμένου δοντιού.
 • Λαμβάνεται μια ακτινογραφία για την επιβεβαίωση της σωστής θέσης εμφύτευσης.
 • 'Ενα προσωρινό προστατευτικό κάλυμμα τοποθετείται στην κορυφή του εμφυτεύματος.
 • Τα ούλα τοποθετούνται ξανά στην θέση τους καλύπτοντας το εμφύτευμα και ενώνονται με ράματα.
 • Ο οδοντίατρος δίνει στον ασθενή τις απαραίτητες οδηγίες για σωστή στοματική υγιεινή και διατροφή, και αν χρειάζεται συνταγογραφεί αντιβιοτικά και παυσίπονα. (Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μετεγχειρητικές οδηγίες μετά την τοποθέτηση εμφυτεύματος δοντιού)
 • Η πρώτη φάση της εμφύτευσης ολοκληρώνεται με την απομάκρυνση των ραμάτων μετά από 7 έως 14 ημέρες.

Φάση επούλωσης - Οστεοενσωμάτωση

Μετά την επέμβαση της εμφύτευσης ακολουθεί μία περίοδος επούλωσης αρκετών μηνών μέχρι το εμφύτευμα 'δέσει' με το οστό της σιαγόνας. Σε αυτήν την περίοδο νέο οστό δημιουργείται στο χώρο γύρω από το εμφύτευμα συγχωνεύοντας το με τη γνάθο. Η διαδικασία ονομάζεται οστεοενσωμάτωση και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία όλης της θεραπείας. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν γίνει σωστά η οστεοενσωμάτωση, σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα είναι η αποτυχία της εμφύτευσης.

Η περίοδος οστεοενσωμάτωσης διαρκεί περίπου 3 μήνες για την κάτω γνάθο και 6 μήνες για την άνω γνάθο. Το διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο αν η γνάθος έχει χαμηλή οστική πυκνότητα. Ο αθενής πρέπει να αποφεύγει την άσκηση υπερβολικής πίεσης στην περιοχή αυτή της γνάθου για αυτό συνιστάται η αποφυγή σκληρών τροφών. Επίσης η άσκηση σχολαστικής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για την αποφυγή μόλυνσης του οδοντικού εμφυτεύματος.

2η επέμβαση - Αποκάλυψη εμφυτεύματος - Τοποθέτηση κολοβώματος

Όταν ο εμφυτευματολόγος εκτιμήσει ότι το εμφύτευμα δοντιού έχει ενσωματωθεί σταθερά στην γνάθο, μπορεί να ξεκινήσει η επόμενη φάση της θεραπείας.

 • Λαμβάνονται ακτινογραφίες για επιβεβαίωση της επιτυχούς οστεοενσωμάτωσης.
 • Χορηγείται τοπική αναισθησία.
 • Γίνεται μια τομή στα ούλα για να αποκαλυφθεί η κορυφή του εμφυτεύματος.
 • Απομακρύνεται το προσωρινό κάλυμμα και αντικαθίσταται από το 'κολόβωμα', δηλαδή τη βάση πάνω στην οποία θα προσαρμοστεί η οδοντική αποκατάσταση
 • Τα ούλα προσαρμόζονται γύρω από το κολόβωμα και σταθεροποιούνται με ράματα.
 • Μετά μερικές ημέρες αφού έχουν επουλωθεί τα ούλα λαμβάνεται αποτύπωμα των δοντιών για να κατασκευαστεί η οδοντική αποκατάσταση.
 • Μια προσωρινή στεφάνη μπορεί να προσαρμοστεί στο κολόβωμα μέχρι να ετοιμαστεί η μόνιμη.

Οδοντική αποκατάσταση

Η προσωρινή στεφάνη συνήθως διατηρείται για μερικές εβδομάδες, μέχρι τα ούλα να επουλωθούν πλήρως και να πάρουν την τελική τους θέση γύρω από το εμφύτευμα. Στο διάστημα αυτό, το οδοντοτεχνικό εργαστήριο έχει ετοιμάσει την τελική στεφάνη που θα στηριχτεί πάνω στο εμφύτευμα. Αυτή κατασκευάζεται ώστε να ταιριάζει στο μέγεθος, σχήμα και χρώμα με τα υπόλοιπα φυσικά δόντια. Όταν τελικά η μόνιμη στεφάνη στερεωθεί σταθερά πάνω στο εμφύτευμα, το νέο τεχνητό δόντι δείχνει και λειτουργεί σαν ένα φυσικό δόντι.

Η προετοιμασία και τοποθέτηση της οδοντικής αποκατάστασης μπορεί να γίνει είτε από τον ίδιο τον εμφυτευματολόγο είτε από έναν ειδικό προσθετολόγο.

Τα ποσοστά επιτυχίας για τοποθέτηση εμφυτευμάτων σε ασθενείς με υγιές και επαρκές οστό γνάθου είναι συνήθως πάνω από 95% όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο εμφυτευματολόγο οδοντίατρο.

Η σωστή φροντίδα των εμφυτευμάτων είναι απαραίτητη όχι μόνο κατά την μετεγχειρητική περίοδο αλλά και στην συνέχεια. Πρέπει να φροντίζουμε τα εμφυτεύματα ακριβώς όπως και τα φυσικά δόντια, με προσεκτική καθημερινή στοματική υγιεινή και τακτικούς προληπτικούς ελέγχους από τον οδοντίατρο. (Διαβάστε περισσότερα για την φροντίδα των εμφυτευμάτων δοντιών)

  Επόμενο άρθρο → Μετεγχειρητικές Οδηγίες Μετά από Τοποθέτηση Οδοντικών Εμφυτευμάτων
 

Emfitevmata-Dontion.gr
Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Πολιτική Απορρήτου | Site Map
Το περιεχόμενο των σελίδων του ιστοχώρου Emfitevmata-Dontion.gr όπως κείμενα, εικόνες, ή άλλο υλικό διατίθεται μόνο για λόγους ενημέρωσης.
Οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποκαταστήσουν την επαγγελματική συμβουλή, διάγνωση, ή θεραπεία του οδοντιάτρου σας.
Copyright © 2012-2019, Emfitevmata-Dontion.gr. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.